Demand Response
Foto van Nina van Rijn

Nina van Rijn

Freelance Copywriter & Illustrator

Geld verdienen met je elektriciteitsverbruik: het kan met Demand Response

Wie houdt er nou niet van een goede win-winsituatie? Met Demand Response kun je als ondernemer geld besparen (of zelfs verdienen) met je elektriciteitsverbruik én je helpt de energietransitie vooruit. Slim, slim, win-win.

Het principe van Demand Response is simpel: als de prijzen laag of negatief zijn, zet je je machines een tandje harder aan, laad je je batterij op of schakel je je koelcellen in. Als de prijzen hoog zijn, schroef je je elektriciteitsverbruik even terug. Ben je benieuwd of jouw bedrijf van variërende energietarieven kan profiteren? Lees dan door!

Wat is Demand Response?

De energietransitie is in volle gang. In 2030 wil Nederland 70% van haar elektriciteit uit zon en wind halen. Duurzame energie is natuurlijk mooi. Maar het zorgt voor uitdagingen op het elektriciteitsnet. Want soms is de productie van zonne- en windenergie hoog en op andere momenten valt deze stil.

Eén van de oplossingen om vraag en aanbod op het net beter op elkaar af te stemmen is Demand Response. Met Demand Response spelen bedrijven in op schommelende energieprijzen en op de beschikbare capaciteit op het net. Daarmee helpen ze de grootste pieken en dalen in verbruik af te vlakken.

Als de energieproductie hoog is – bijvoorbeeld omdat de zon schijnt – dan dalen de prijzen en gaan de bedrijven die aan Demand Response doen, meer verbruiken. Is de productie laag en de prijzen hoog, dan schroeven deze gebruikers hun energieconsumptie terug.

Daar wordt de verbruiker blij van, want zo kan geld bespaard of zelfs verdiend worden. En daar wordt de netbeheerder ook blij van, want zo hoeven investeringen in het verzwaren van energienetten de energietransitie niet in de weg te zitten.

Waarom variëren de energieprijzen zo sterk?

De energieprijs is een resultaat van vraag en aanbod. De vraag creëren wij met z’n allen – bedrijven en consumenten – als we stroom gebruiken. Het aanbod komt van een combinatie aan energiebronnen: zonnepanelen, windmolen, kerncentrales, gascentrales en kolencentrales. Als de vraag hoog is en het aanbod laag, stijgen de prijzen. Als het aanbod hoog is en de vraag laag, dalen ze. Soms zelfs tot onder nul.

De hoge energieprijzen van vandaag de dag komen onder andere door schaarste en onzekerheid over de beschikbaarheid van gas. Bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne. De prijs van gas en kolen stijgt, en daarmee ook de prijs van elektriciteit.

Is mijn bedrijf geschikt voor Demand Response?

Er is een klein aantal criteria waaraan je moet voldoen om geld te kunnen verdienen met je elektriciteitsverbruik. Allereerst moet je met (een deel van) je elektriciteitsbehoefte kunnen schuiven. Misschien heb je apparaten die niet de hele dag hoeven draaien, heb je laadpalen voor elektrische auto’s, een batterij voor tijdelijk opslag of kun je koelsystemen inschakelen als de energieprijzen laag zijn.

Voor bedrijven die vriezen, koelen, verwarmen of vermalen is Demand Response bijvoorbeeld vaak interessant. Bedrijven waar veel werknemers direct betrokken zijn in het proces, zullen meer moeite hebben met het toepassen van Demand Response. Want die werknemers zouden dan iedere keer pauze moeten nemen als apparaten worden uitgezet.

Daarnaast heb je een variabel energiecontract nodig met kwartier- en uurprijzen. Heb je nog een contract met vaste prijzen, dan krijg je geen geld voor het gebruik van stroom.

Hoe start ik met Demand Response?

De wereld van Demand Response kan nogal complex zijn. Gelukkig kan FIMIH helpen om Demand Response te organiseren als onderdeel van een totaaloplossing van laden, zonnepanelen en batterijopslag. We gaan het volgende samen doen:

Als je klaar bent voor Demand Response, dan stap je over van je traditionele energieleverancier naar een aggregator. Een aggregator is een bedrijf dat flexibiliteit verzamelt bij bedrijven, bijvoorbeeld door stuursignalen naar apparaten, en dit aanbiedt bij de landelijke en regionale netbeheerders. Daarnaast geven ze toegang tot de energiemarkt zodat jouw energie zo slim mogelijk wordt gekocht en verkocht. Zo kun jij van de beste energieprijzen gebruikmaken.

FIMIH kan samenwerken met aggregators om je energieverbruik te kunnen afstemmen op de wisselende elektriciteitsprijzen en de onbalansmarkt.

Heb je laadpalen? Dan gebruiken we dynamic load balancing: we sturen de beschikbare energie zo optimaal mogelijk naar de aangesloten elektrische auto’s, zodat deze zo vol als nodig zijn op het moment dat ze weer uitrijden. We laden harder als de prijzen laag of negatief zijn en kunnen in de toekomst zelf via vehicle-to-grid teruggeven aan het net als de prijzen hoog zijn.

Heb je batterijen? Dan laden we deze op als de prijzen laag of negatief zijn en verbruiken de opgeslagen energie weer als de prijzen hoog zijn.

We kunnen je ook een signaaltje geven wanneer de prijzen hoog zijn, zodat je handmatig bijvoorbeeld de lichten wat kunt dimmen, de koeling of airco iets lager kan zetten en niet-essentiële machines even kunt uitschakelen.

Is Demand Response financieel aantrekkelijk?

Hoe groter het aandeel duurzame energie in onze energiemix in Nederland, hoe aantrekkelijker Demand Response wordt. We zien nu al dat de prijsschommelingen erg sterk zijn. Het is daardoor voor veel bedrijven nu al financieel interessant om Demand Response toe te passen. De hoeveelheid geld die ze hiermee verdienen of besparen, zal in de toekomst alleen maar verder toenemen als de hoeveelheid duurzame energie groeit.  

Wil je weten of Demand Response ook voor jouw bedrijf interessant is, neem dan contact met ons op. Dan duiken wij onze rekenmachine in.

Contact opnemen: