Zakelijk laden
Foto van Ruud Kos

Ruud Kos

Directeur

Zakelijk laden: zelf aanleggen en investeren, of uitbesteden?

Dus je wil laadpalen plaatsen op jouw bedrijfslocatie en zakelijk laden? Om de elektrische auto’s van werknemers en gasten – of je eigen elektrisch wagenpark – te kunnen laden. Nu vraag je je af: kan ik beter zelf investeren in laadinfrastructuur of is uitbesteden slimmer? 

In dit artikel leggen we de voordelen en nadelen uit van het zelf organiseren en bekostigen van de laadinfrastructuur enerzijds, en het uit handen geven van de hele exploitatie anderzijds. 

Hoe bepaal ik of ik beter zelf kan investeren in laadinfrastructuur of beter kan uitbesteden?

Wat voor jouw organisatie de beste keus is hangt van een aantal factoren af. Beantwoord voor jezelf de volgende vier vragen:

    • Ben ik zelf de gebruiker?

    Dat je zelf de belangrijkste gebruiker bent van de laadpalen kan een reden zijn om zelf te investeren. Jouw stroomverbruik voor het laden, zijn namelijk jouw eigen kosten. 

    Ben je zelf niet de hoofdgebruiker, maar bijvoorbeeld jouw huurders of gasten, dan heb je te maken met een exploitatierisico. Dit kan een reden zijn om voor uitbesteden te kiezen. 

    • Kun, mag en wil je het risico dragen?  

    Hoeveel je gaat verdienen – en dus wat je terugverdientijd is – hangt af van de energieprijzen en het gebruik van je laadpalen (je kunt je gasten bijvoorbeeld per kWh laten betalen). Ben je bereid dit risico te dragen? En heb je voldoende kennis van de businesscase van elektrisch laden om de risico’s binnen de perken te houden? Kortom, past het exploiteren van laadinfrastructuur bij jouw bedrijf?

    Vastgoedbeleggers met een fbi-status (fiscale beleggingsinstelling) mogen bijvoorbeeld geen geld verdienen aan de exploitatie van energievoorzieningen. Dan is de hybride optie een mooi model. 

    • Is eigendom voor mij belangrijk?

    Voor sommige partijen, zoals vastgoedbeleggers, is het belangrijk om eigenaar te zijn van alle assets in en om het pand. Een hybride model kan dan interessant zijn omdat het exploitatierisico wordt weggehaald en de belegger een stabiel langetermijn rendement kan maken. 

    • Heb ik het geld beschikbaar?

    De investering in laadinfrastructuur – laadpalen, elektriciteitskabels, eventuele zonnepanelen en batterijen – heeft over het algemeen een lange terugverdientijd. Zelfs als je het geld beschikbaar hebt, moet je afwegen of je dit voor langere tijd wil en kan vastzetten in de laadinfrastructuur. 

    Deze afweging is anders voor een vastgoedbelegger dan bijvoorbeeld voor een onderneming die moet investeren in de primaire bedrijfsactiviteiten.

    Deze afweging is anders voor een vastgoedbelegger dan bijvoorbeeld voor een onderneming die moet investeren in de primaire bedrijfsactiviteiten. 

    Wat nu?

    Als je bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het zelf organiseren van de laadinfrastructuur voor jou een optie. Marktpartijen als FIMIH helpen je bij het ontwikkelen en realiseren van jouw laadinfrastructuur en ondersteunen voor een optimale exploitatie. 

    Zo niet, dan is uitbesteden een beter plan. 

    Wat houdt zelf investeren in laadinfrastructuur in?

    Als je als organisatie zelf in je laadinfrastructuur investeert, draag je ook zelf het risico. Maar je profiteert natuurlijk ook zelf van eventuele winsten. FIMIH helpt je bij de ontwikkeling van jouw energieproject. 

    We zoeken samen naar de optimale business case: hoe hou je de kosten zo laag mogelijk en maximaliseer je de opbrengsten? En welke mechanismen, zoals dynamic load balancing of demand response, kunnen we inzetten om de business case verder te optimaliseren? Wat is er technisch mogelijk op jouw locatie en binnen de beschikbare netcapaciteit? 

    Ook berekenen we voor jouw specifieke project de beste combinatie aan laadpalen, zonnepanelen en batterijen. Vervolgens verzorgen we de levering en installatie van de laadpalen, zonnepanelen en batterijen. 

    Tot slot helpen wij je bij het optimaliseren van de exploitatie. De eventuele winsten en verliezen daarvan komen bij jou terecht.

    Welke kosten en inkomsten kan ik verwachten als ik zelf investeer?

    Aan de kostenkant krijg je enerzijds te maken met de investeringskosten van de laadinfrastructuur. Anderzijds koop je energie in om elektrische auto’s die van jouw laadinfrastructuur gebruikmaken te laden. 

    Periodiek betaal je voor onderhoud en voor het FIMIH beheerplatform. Hiermee kun je de laadpalen, zonnepanelen en batterijen monitoren en afrekenen met gebruikers. 

    Maar de laadinfrastructuur levert je natuurlijk ook wat op: gebruikers van je laadinfrastructuur betalen (eventueel) een starttarief en daarbovenop een bedrag per geladen kWh en/of per tijdseenheid. Eventueel kun je met huurders of specifieke gebruikers prijsafspraken maken. 

    FIMIH heeft veel ervaring met het opstellen van businesscases in verschillende verdienmodellen die recht doen aan de behoeften van eigenaren, huurders en gebruikers. We helpen je dus graag. 

    Wat houdt uitbesteden van de laadinfrastructuur in?

    Als je het aanleggen en exploiteren van je laadinfrastructuur uitbesteedt – bijvoorbeeld aan een partij als FIMIH – dan doen wij de volledige investering én dragen wij het exploitatierisico. Zo simpel is het!

    Welke kosten en inkomsten kan ik verwachten als ik uitbesteed?

    Je hoeft niet te investeren. Als de business case goed is, ontvang je mogelijk zelfs een vergoeding. Als wij gebruik maken van jouw stroom, dan betalen we de kosten daarvan uiteraard terug. Als de business case minder is, kan het zijn dat je een minimale afname moet garanderen.

    Bestaan er ook hybride vormen?

    Een derde mogelijkheid is de hybride vorm: jij investeert (deels) in de laadinfrastructuur. FIMIH betaalt een vast of variabel bedrag per maand om de laadinfrastructuur te mogen exploiteren. 

    In de hybride vorm ervaar je minder risico: je weet welke inkomsten je maandelijks kunt verwachten.

    Voor fbi gecertificeerde vastgoedbeleggers is dit een interessant model, omdat zij niet mogen verdienen aan de exploitatie van energievoorzieningen. In het hybride model is de belegger eigenaar van de infrastructuur en en verhuurt deze aan ons, om zo op lange termijn een stabiel rendement te maken.  

    Ook in situaties waarin het eigendom van kabels en installaties in een gebouw ingewikkeld is – bijvoorbeeld omdat meerdere huurders een gebouw delen zoals bij VVE’s – kan een hybride vorm een goede optie zijn.

    Concluderend…

    Kan, wil en mag je het exploitatierisico dragen? Is eigendom voor jou belangrijk en heb je het geld beschikbaar? Dan kun je zelf investeren in je laadinfrastructuur, zonnepanelen en batterijen. 

    Kan, wil of mag je het exploitatierisico niet dragen? Dan is uitbesteden een goede optie. Dat kan in een volledig exploitatiemodel of in een hybride vorm. 

    Zo bied jij werknemers en gasten een laadoplossing die past bij jouw situatie. 

    Behoefte aan onze expert opinion over wat voor jou de beste optie is?

    Neem contact op!

    Contact opnemen: