Laadpalencalculator
Overige vragen?
FIMIH Energy Solutions B.V.
Berenkoog 35
1822 BH Alkmaar
kvk: 86539396
BTW-nr: NL864000066B01
Hoeveel laadpalen heb ik nodig?
Eén van de meest gestelde vragen die we van bedrijven krijgen is: hoeveel laadpalen heb ik nodig? Logisch dat je je dit afvraagt. Want als je gaat investeren in laadpalen, wil je het natuurlijk in één keer goed doen. En dat is niet makkelijk, want het optimale aantal laadpalen voor bedrijven hangt van veel factoren af.
In dit artikel nemen we jou mee in die factoren en leggen we uit hoe je het aantal benodigde laadpalen kunt berekenen.
Wie is je gebruiker en wat is diens laadgedrag?
De belangrijkste stap in het bepalen van het aantal benodigde laadpalen voor jouw bedrijfslocatie is: hoeveel gebruikers zijn er en wat is hun laadgedrag? Je kunt je voorstellen dat een logistiek bedrijf waar wagens af en aan rijden een compleet andere laadbehoefte heeft dan een kantoorlocatie, waar de meeste elektrische auto’s van 9 tot 17 stilstaan.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoeveel gebruikers kan ik dagelijks verwachten?
- Laden alleen mijn medewerkers, of moeten we ook de elektrische auto’s van bezoekers en elektrische bedrijfswagens kunnen laden?
- Wat is de gemiddelde afstand die de elektrische auto’s dagelijks afleggen?
- Laden medewerkers ook op andere plekken – zoals thuis of onderweg – of alleen op werk?
- Als ze ook elders laden, hoeveel procent van het aantal kilometers of kWh zal er op jouw locatie worden geladen?
- Zijn de stekkerauto’s die op jouw bedrijfslocatie opgeladen moeten worden volledig elektrisch of plug-in hybride?
- Hoe zullen bovenstaande vragen zich in de komende twee tot drie jaar ontwikkelen? Dit is belangrijk, want als je nu gaat investeren in laadinfrastructuur, is het beter om ‘op de groei’ te investeren.
Bepaal het aantal laadsessies en het aantal kWh per laadsessie
Je kunt nu gaan rekenen. We kijken het liefst naar een tijdspanne van een werkweek, omdat niet iedere auto iedere dag hoeft te laden.
Bij FIMIH rekenen we met een gemiddelde verbruik van 18 kWh per 100 gereden kilometers. Dat is ongeveer wat een Tesla Model 3 verbruikt. Het rekensommetje is vervolgens simpel. Er zijn twee mogelijkheden die voor jou kunnen gelden:
- Gebruikers verplaatsen de auto als deze vol is. Dan is het benodigd aantal laadpalen gelijk aan het totale verbruik van alle auto’s bij elkaar in kWh per dag, gedeeld door de capaciteit per laadpaal in kWh per dag. De capaciteit in kWh per dag wordt bepaald door het beschikbare vermogen per laadpunt te vermenigvuldigen met de beschikbare tijd per dag. Op een kantoorlocatie moet je dan met 8 tot 10 uur per dag rekenen. Het laadvermogen wordt bepaald door het laadpunt, de auto’s en de aansluitcapaciteit.
- Gebruikers verplaatsen de auto niet als deze vol is. In dat geval is het benodigd aantal laadpalen grofweg gelijk aan het gemiddeld aantal mensen dat gelijktijdig moet laden. Hou dus ook rekening met kortdurende bezoekjes: krijg je vaak gasten die maar kort blijven, dan kunnen zij natuurlijk met meerdere personen één paal gebruiken.
In het eerste geval is de rekensom voor de benodigde capaciteit:
Aantal gebruikers * (gemiddeld aantal gereden kilometers / 100) * 18 kWh.
Heb je twintig gebruikers die gemiddeld 60 kilometer per dag rijden, dan moet je dus voor (20 gebruikers * 5 dagen per werkweek * 60 kilometer / 100 * 18 kWh =) 1080 kWh per week kunnen laden. Trek hier wel het percentage van de laadbehoefte vanaf dat gebruikers elders (thuis of onderweg) laden. En hou er ook rekening mee dat gebruikers hun auto niet verplaatsen op de minuut dat deze volgeladen is.
Bepaal vervolgens het aantal benodigde laadpalen
Als je aanneemt dat mensen om de dag laden, krijg je de volgende rekensom:
20 gebruikers x 2,5 laadsessie per week = 50 laadsessies per week en 21,6 kWh per sessie. Oftewel: 10 laadsessies per dag.
Als je er vanuit gaat dat gebruikers hun auto tussentijds verplaatsen, en één laadpunt dus twee sessies per dag doet, heb je 10 laadsessies / 2 sessies per paal = 5 laadpalen nodig.
Bereken vervolgens het aansluitvermogen per laadpunt en het totale aansluitvermogen
De gemiddelde laadtijd per sessie die je wenst en het aantal kWh dat in deze tijd geladen moet worden, bepaalt welk vermogen je per laadpunt moet hebben. Daarbij is het wel belangrijk dat ook de auto het vermogen aankan.
Als je wil dat er twee laadsessies per dag plaatsvinden – en een werkdag duurt acht uur – dan wil je dat één laadsessie maximaal drie uur duurt. Zo heb je wat marge voor werknemers om hun auto te verplaatsen.
Eerder hadden we berekend dat een laadsessie 21,6 kWh bevat. Je hebt dus een vermogen van 21,6 kWh / 3 uur = 7,2 kW per laadpunt nodig.
Omdat we vijf laadpalen nodig hebben, heb je in totaal 7,2 kW per laadpunt * 5 laadpunten = 36 kW aansluitvermogen nodig.
Gaat het je nou duizelen bij bovenstaande sommen? Bel FIMIH even, dan rekenen wij het voor je uit. Of maak gratis gebruik van onze laadpalencalculator.
Welk vermogen laadpalen kies ik?
Wil je toekomstbestendig zijn en alle type auto’s kunnen faciliteren, dan adviseren wij je om in ieder geval een driefase-lader te plaatsen. Deze zijn beschikbaar in 11 of 22 kW (11 kW auto’s komen het meest voor). Driefase-laders kunnen ook enkelfase-auto’s laden, want die zijn er nog veel. Sluit je een enkelfase-auto aan op een driefase-lader van 11 kW, dan laadt deze auto op 3,7 kW (namelijk 11 kW gedeeld door drie fases). Sluit je de auto aan op een 22 kW lader, dan laadt de auto op 7,2 kW.
In de logistieke sector gelden andere vermogens. Hier moet veel en snel geladen worden. In zo’n geval is een snellaadoplossing vaak de moeite waard. Vermogens tot 350 kW zijn mogelijk, afhankelijk van de technische specificaties van de wagens die geladen moeten worden.
Heb ik voldoende netcapaciteit voor het plaatsen van laadpalen?
Of je je gewenste aantal laadpalen kunt plaatsen, hangt af van je aansluitcapaciteit. Ga het volgende na:
- Wat is momenteel mijn gecontracteerde netcapaciteit?
- Hoeveel procent van deze capaciteit gebruik ik voor mijn gebouw en bedrijfsprocessen. Dus, hoeveel blijft er over voor mijn laadpalen?
Kan ik mijn netcapaciteit technisch en contractueel uitbreiden? In veel gebieden in Nederland is dit door netcongestie momenteel niet mogelijk. Kun je je netcapaciteit niet uitbreiden? Haal dan eerst het maximale uit je netaansluiting met dynamic load balancing, daarna kun je kun je zonnepanelen en een batterij plaatsen om overdag toch iets meer vermogen beschikbaar te hebben.
Door een batterij te plaatsen kun je een deel van de netcapaciteit die buiten kantooruren beschikbaar is, toch tijdens kantooruren benutten.
Met dynamische load balancing kunnen we het beschikbare vermogen op een aansluiting slim gebruiken. Concreet houdt dit het volgende in: als het gebouw even weinig verbruikt, als eventuele zonnepanelen volop stroom produceren of als er maar weinig auto’s zijn aangesloten, dan kunnen we 11 tot 22 kW aanbieden aan de auto’s die zijn aangesloten. Op andere momenten, kunnen we het laadvermogen juist omlaag bijstellen. Dit kunnen we slim doen zodat de beschikbare capaciteit bij de auto komt die dat nodig heeft.
Om voldoende speelruimte te hebben tussen snel laden als er veel stroom beschikbaar is, en langzaam laden als er weinig stroom beschikbaar is, raden we aansluitingen van minstens 11 kW aan (dat staat gelijk aan 3x16A) per aansluiting.
De voordelen van laden op zonne-energie
Overweeg jij zonnepanelen? Dat kan wel eens een heel goed idee zijn. De voordelen van de combinatie laadpalen en zonnepanelen zijn:
- Je bespaart geld. De terugverdientijd is door de hoge energieprijzen sterk gedaald, tot wel drie jaar.
- Je bespaart CO2
- Combineer je je zonnepanelen met batterijen, dan help je de energietransitie vooruit door netcongestie te verlagen
- Je kunt investeren in (extra) laadinfrastructuur, ook als je geen extra netcapaciteit kunt of wil krijgen.
Wil je meer weten over laden op zonne-energie? Lees ons artikel over dit onderwerp hier.