Nina van Rijn
Freelance Copywriter & Illustrator
5 redenen om laadinfrastructuur te plaatsen als vastgoedeigenaar
Een bedrijfsparkeerplaats zonder Tesla, Hyundai Ioniq of Audi e-tron is in Nederland nauwelijks meer te vinden. Of je nu vastgoedeigenaar van kantoorpanden, distributiecentra of woningen bent: je krijgt onherroepelijk te maken met de vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s.
Investeren in laadinfrastructuur is niet alleen een ‘moetje’, je kunt er als vastgoedeigenaar je voordeel mee doen. We sommen vijf redenen op waarom je als vastgoedeigenaar in laadinfrastructuur zou moeten investeren.
1. De laadbehoefte van huurders groeit
Zakelijk elektrisch rijden wordt steeds populairder. In 2021 nam het aantal stekkerauto’s (volledig elektrisch en hybride) met 38% toe, grotendeels door zakelijke rijders: 64% van de stekkerauto’s is in zakelijk bezit. Dat zijn er 175.000. Het aantal volledig elektrische auto’s nam zelfs met 63% toe.
Die toename zal alleen nog maar versnellen, want vanaf 2035 mogen er in Europa geen auto’s op fossiele brandstof meer verkocht worden. Voor zakelijke auto’s geldt dit verbod al vanaf 2025.
De boodschap moge duidelijk zijn. De auto op fossiele brandstof zal uit het straatbeeld verdwijnen en de vraag naar laadinfrastructuur zal (overal, maar het snelst bij bedrijven) toenemen. Wil je jouw license to operate als verhuurder behouden, dan zul je dus op korte termijn voldoende laadinfrastructuur moeten installeren.
2. Wetgeving voor laadpalen breidt uit en wordt strenger
In het Bouwbesluit 2021 is vastgelegd dat alle bestaande utiliteitsbouw – alle gebouwen die geen woonbestemming hebben, zoals kantoren, scholen, fabrieken en winkels – met meer dan twintig parkeerplekken vanaf 2025 minstens één laadpunt moeten hebben.
De wetgeving voor laadpalen zegt bovendien dat parkeerplekken moeten worden klaargemaakt voor uitbreiding van de laadinfrastructuur: dit moet bij één op de vijf parkeervakken.
Voor nieuwe utiliteitsbouw zijn de regels anders: heb je meer dan tien parkeerplekken, dan moet je minimaal één laadpaal aanleggen. Ook moeten voorbereidingen voor meer laadpalen worden getroffen. Deze regels gelden ook bij renovaties waarvan de totale kosten hoger zijn dan 25% van de gebouwwaarde.
3. Het installeren van laadpalen bij bedrijven vormt een slim verdienmodel
Als je zelf de investering in laadinfrastructuur doet, kun je je huurder per kWh stroom laten betalen. Uiteindelijk wordt de laadinfrastructuur winstgevend.
Toch kiezen veel vastgoedeigenaren ervoor de investering, installatie en exploitatie van de laadinfrastructuur uit te besteden. Het is namelijk een ingewikkelde, dure en langdurige klus. FIMIH neemt daarom de hele operatie voor je uit handen.
Maar ook als je FIMIH inschakelt, is er voor jou nog een verdienmodel. De laadinfrastructuur kan op de volgende manieren voor een extra inkomstenbron zorgen:
- In sommige gevallen betalen wij “huur” voor het gebruik van de parkeerplaatsen
- Je gebouw wordt aantrekkelijker voor huurders, waardoor je een hoger huurbedrag kunt vragen.
- Tijdens het laden, zoeken mensen een goede manier om hun tijd te vullen. Laadpalen in de buurt van retail of horeca, zorgen daarom voor extra bezoekers. Dit biedt een competitief voordeel van jouw vastgoed ten opzichte van vastgoed zonder laadpalen.
- Met dynamic load balancing en slim energiemanagement, kun je gebruikmaken van lage energieprijzen. Je koopt dus voor een goede prijs in, terwijl je een vaste prijs aan de gebruiker van de laadpaal doorberekent. De energiemanagement software van FIMIH regelt dit automatisch.
- Heb je zonnepanelen? Dan kun je van heel goedkope stroom gebruikmaken, waardoor je return on investment nog hoger is.
- Met Demand Response speel je in op de schommelende energieprijzen. Je laadt bijvoorbeeld je batterijen (losse batterijen of die van aangesloten elektrische auto’s) op als de prijzen laag of zelfs negatief zijn.
- Als grootgebruiker kun je je aansluiten bij GOPACS: het platform waarop Nederlandse netbeheerders samen met grootgebruikers samenwerken om netcongestie te voorkomen. Grootgebruikers krijgen betaald als zij hun energievraag terugschroeven bij piekvraag.
4. Wees onderdeel van de energietransitie uit intrinsieke motivatie
Geld is leuk, maar het meewerken aan het behoud van de leefbaarheid van onze planeet is véél belangrijker. We zien dat steeds meer vastgoedeigenaren hun steentje willen bijdragen aan de energietransitie. Bovendien hebben financiële instellingen sinds 2020 rapportageverplichtingen over klimaatrisico’s en geldt dit voor grote bedrijven in 2024.
Deels komt dit voort uit het behoud van hun license to operate en het genereren van inkomsten, maar deels komt dit voort uit eigen motivatie. Ofwel uit ‘morele ambitie’, zoals Rutger Bregman van De Correspondent het deze week noemde: de ambitie om de wereld een veel betere plek te maken.
5. Stoom je alvast klaar voor de vehicle-to-grid technologie
Vehicle-to-grid (V2G) is de technologie die het mogelijk maakt om energie uit de batterijen van elektrische auto’s, terug te voeden naar een gebouw of naar het net. Vehicle-to-grid kan voor veel bedrijven de oplossing bieden tegen een beperkte netcapaciteit: ze kunnen hun netaansluiting niet uitbreiden omdat we in Nederland op veel plekken met netcongestie te maken hebben. Om toch hun bedrijfsactiviteiten te kunnen uitbreiden, kunnen ze terugvallen op V2G.
V2G maakt gebruik van ‘slim laden software’ of ‘dynamic load balancing’. Dit betekent dat ingeplugde auto’s gaan opladen zodra de stroomvraag laag is en de duurzame stroomproductie hoog (bijvoorbeeld als het waait en de zon schijnt) en juist weer stroom teruggeven aan het net als de vraag hoog is maar de productie laag. Zo worden de ergste pieken en dalen afgevlakt en wordt het elektriciteitsnet ontlast.
De laadpalen van FIMIH zijn qua hardware helemaal klaar voor V2G. Zodra de technologie helemaal af is, kunnen we de software updaten en kun je direct gebruikmaken van de voordelen van V2G.
Dus, ga met de tijd mee en neem vandaag nog contact op over de mogelijkheden van het laten aanleggen van laadinfrastructuur op jouw locaties.