Solar carport van FIMIH
Foto van Ruud Kos

Ruud Kos

Directeur

Alles wat je moet weten over solar carports

Op zoek naar manieren om als bedrijf te verduurzamen? En tegelijkertijd geld te besparen? Je denkt vast eerst aan zonnepanelen op je dak maar soms lukt dat niet. In die gevallen kan een solar carport – dakjes boven je parkeerplekken met daarop zonnepanelen – een goed idee zijn.

Wij duiken in de wereld van de solar carports. We leggen je uit wat de voordelen van solar carports zijn, waarom solar carports soms een betere keus kunnen zijn dan zonnepanelen op het dak, waar je op moet letten als je solar carports wil laten plaatsen en hoe FIMIH jou kan helpen.

Let’s go!

Wat zijn de voordelen van solar carports?

Een solar carport neem je omdat je het beste voor hebt met de planeet. Maar stiekem natuurlijk ook omdat je het beste voorhebt met jezelf en je eigen portemonnee. Is niks mis mee! Maar er zijn meer voordelen dan planeet en portemonnee. We sommen ze allemaal op.

Toch genoeg stroom bij beperkte netaansluiting

Bedrijven die hun laadcapaciteit voor elektrische auto’s willen uitbreiden, of die hun bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden, krijgen in Nederland steeds vaker te maken met beperkingen van hun netaansluiting. Het net zit vol. En dus kun je een ‘Nee’ krijgen op je aanvraag voor meer capaciteit.

Een solar carport biedt uitkomst. Met een solar carport kun je meer zonnepanelen plaatsen zodat je ook gedurende de winterdagen overdag een basisvermogen uit je zonnepanelen kunt halen. Vooral als je deze combineert met een batterijsysteem. Zo kun je meer doen met de beschikbare netcapaciteit, bijvoorbeeld je bedrijf uitbreiden of laadpalen plaatsen.

Gebruik van eigen zonne-energie is goedkoper

Zelf opgewekte zonne-energie is goedkoper dan stroom van het net. Zeker met de huidige energieprijzen kun je je investering snel terugverdienen. En daarna begint de winst-teller te lopen. *Kaching!*

Laad je auto’s met je eigen stroom op dan verdien je Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s)

Voor grotere laadpleinen is het registreren van Hernieuwbare Brandstofeenheden mogelijk interessant. Voor iedere gigajoule elektriciteit die je levert voor vervoer, verdien je één HBE. Wek je die stroom ook nog eens tegelijk lokaal en duurzaam op, dan kun je drie keer zoveel HBE’s verdienen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op je carport en laadpalen onder je carport!

De HBE’s hebben een marktwaarde die de business case van een carport mogelijk interessant maken. De vuistregel is dat het vanaf ongeveer dertig laadpunten interessant wordt om HBE’s te registreren. Het registreren van HBE’s is wel relatief complex. Maar FIMIH is hier to make it happen.

Gebruik van zonne-energie is beter voor het milieu

Lokaal opgewekte duurzame energie is een goede keus als je duurzaamheid belangrijk vindt. In Nederland ligt het aandeel hernieuwbare energie in het totaal nog maar op ongeveer 40% in 2022. Als je in je eigen energie voorziet, kun je dit percentage voor jezelf opkrikken tot 50%, 75% of misschien wel 100%!

Solar carports versus zonnepanelen op het dak

De meeste bedrijven kiezen voor zonnepanelen op het dak. In sommige gevallen kan een solar carport echter een goed alternatief zijn. Namelijk om de volgende redenen:

Reden 1: Geen dak(ruimte) beschikbaar

De meest voor de hand liggende redenen: je hebt geen dak in eigendom, je hebt een ongeschikt dak, je hebt een gedeeld dak, of je dak ligt al vol met zonnepanelen of iets anders (een moestuin of een dakterras misschien?).
Een solar carport maakt gebruik van de ruimte die er al is: je parkeerplek. Alleen krijgt deze nu een dubbele functie.

Reden 2: Zichtbaarheid voor klanten en andere gasten

Je vindt duurzaamheid belangrijk, toch? Dan is het ook mooi om dit aan je klanten, werknemers en gasten te kunnen laten zien. Een solar carport is een zichtbaardere manier van duurzame energieopwekking dan panelen op het dak.

Vooral als je ook laadpalen hebt, kun je laten zien dat elektrische auto’s direct lokaal en duurzaam worden opgeladen.

Je kunt er zelfs voor kiezen een architectonisch hoogstandje van je solar carport te maken. Zo kan deze positief bijdragen aan je imago.

Reden 3: Een solar carport beschermt tegen de elementen

Een solar carport beschermt geparkeerde auto’s tegen zon, sneeuw, regen en hagel. In tijden van extremer wordende weersomstandigheden, is dat zo’n gek idee nog niet!

Waar moet je op letten als je voor een solar carport kiest?

Lijkt je dat nou wel wat, zo’n solar carport, dan is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Namelijk het volgende:

Is de business case sluitend?

In principe is zonne-energie financieel bijna altijd een verstandige keus. Je investeert in zonnepanelen, maar geniet vanaf dat moment van gratis elektriciteit. Dat rekensommetje is snel gemaakt.

Voor solar carports geldt dat de kosten sterk afhangen van de fundering. De windcondities en de situatie in de bodem bepalen de kosten hiervan. En natuurlijk hoe creatief je solar carports worden: de standaard recht-toe-recht-aan versie of een geweldige architectonische fantasie?

Is er voldoende zonlicht?

Om zonne-energie op te wekken heb je natuurlijk zon nodig ;). Ligt je parkeerplek in de schaduw, bijvoorbeeld van omliggende gebouwen of bomen, dan is de opbrengst mogelijk niet optimaal. Dan kun je wellicht beter voor zonnepanelen op het dak kiezen. Wij kunnen je helpen die inschatting te maken.

Ik wil een solar carport. Hoe pak ik dit aan?

FIMIH kan het volledige traject – van financiering tot realisatie en exploitatie – voor je verzorgen. We kunnen als adviseur optreden tijdens de ontwikkeling, als hoofdaannemer optreden voor de realisatie en/of als beheerder tijdens de exploitatie.

Daarnaast kunnen we het project geheel voor eigen rekening en risico realiseren, om dit vervolgens zelf te exploiteren.

Wil je meer weten? Plan dan een kennismakingsgesprek in!

Contact opnemen: