Nina van Rijn
Copywriter & Illustrator
Batterijen: dé oplossing voor hoge energieprijzen, netcongestie en verduurzaming
Het energielandschap in Nederland verandert in rap tempo. We hebben last van hoge – en vaak onvoorspelbare – energieprijzen, we wekken steeds meer energie duurzaam en lokaal op terwijl onze energievraag groeit, netcongestie is een groeiend probleem én we willen als land snel verduurzamen. Eén van de sleutels voor al deze vraagstukken: de batterij.
In dit stuk leggen we uit hoe batterijen jou als ondernemer vooruit kunnen helpen, terwijl je tegelijkertijd netcongestie helpt oplossen én goed doet voor de planeet. Als we het over ‘batterij’ hebben, hebben we het overigens niet alleen over stationaire energieopslag. Een batterij kan ook op wielen staan. De accu’s van je elektrische auto’s zijn uitstekende tijdelijke energieopslag.
Meerdere use cases voor batterijen
Er zijn meerdere doelen waarvoor je een batterij kunt gebruiken. Om een batterijsysteem rendabel te maken kun je meerdere use cases combineren. Daarnaast zien wij batterijen als onderdeel van een energiesysteem waarin ook duurzame opwek met zonnepanelen en stuurbare vraag van bijvoorbeeld laadpunten voor elektrische auto’s een rol spelen. Hieronder gaan wij in op de verschillende use cases voor batterijen.
Hoge energieprijzen voorkomen met batterijen
Kosten besparen met batterijen is eigenlijk heel simpel. Je laadt je batterij op als het stroomaanbod hoog en de prijs laag of negatief is – bijvoorbeeld als de zon schijnt of als het hard waait – om deze goedkope stroom later te gebruiken. We noemen dit Demand Response. Demand Response kan alleen als je een variabel energiecontract met kwartier- en uurprijzen hebt.
Met het slimme energiemanagementsysteem van FIMIH is demand response kinderlijk eenvoudig.
Ook als je zonnepanelen hebt, zijn batterijen financieel vaak handig. Zonder batterij moet je namelijk alsnog netstroom inkopen als de zon niet schijnt. Zolang salderen nog bestaat is dat voor je portemonnee geen probleem: je streept ieder kWh netstroom dat je gebruikt weg tegen een kWh dat je ooit aan het net hebt geleverd.
Voor je portemonnee fungeerde het net dus eigenlijk als een batterij. Je stopt er stroom in als je een overschot hebt en neemt stroom uit als je een tekort hebt.
Maar salderen wordt vanaf 2025 afgebouwd.
Wil je vanaf 2025 dus van je eigen gratis stroom blijven genieten? Dan is een batterij de oplossing.
Netcongestie omzeilen met batterijen
Netcongestie voorkomen doe je enerzijds voor jezelf. Want als je bedrijfsactiviteiten wil uitbreiden, laadpalen wil plaatsen of zonnepanelen wil installeren kan netcongestie flink roet in het eten gooien. Een batterij is dan een oplossing: je kunt je bedrijfsactiviteiten uitbreiden ondanks de beperkingen die je hebt door netcongestie..
En tegelijkertijd help je ook de maatschappij! Als we slim omgaan met het net, dan is er meer ruimte voor iedereen. Volgens Netbeheer Nederland staan er momenteel zo’n 6.000 ondernemers op de wachtlijst voor extra netcapaciteit.
Meer van je eigen duurzame energie gebruiken
Misschien nóg belangrijker: met een batterij help je de energietransitie vooruit. Met een batterij gebruik je zoveel mogelijk van je zelf opgewekte duurzame zonne-energie. Zo voorkom je dat deze verloren gaat én zo voorkom je dat je – als de zon niet schijnt – alsnog netstroom moet inkopen die maar voor 30% duurzaam is (ook als je een groen stroomcontract hebt, komt er maar 30% groene stroom uit jouw stopcontact).
Bovendien help je één van de grootste hordes voor duurzamere energie op te lossen: netcongestie. Een overbelast net staat namelijk nieuwe zon- en windprojecten in de weg. Zowel grootschalige projecten als kleinere projecten van de duizenden ondernemers die momenteel op de wachtlijst staan.
Met een batterij kun je namelijk pieken in energievraag en -aanbod helpen afvlakken, door stroom op te slaan als de zon schijnt en/of de wind waait en door juist stroom te gebruiken op momenten daarbuiten. Zo help je netcongestie te verlichten.
Dat hoef je niet handmatig te organiseren. Het slimme energiemanagementsysteem van FIMIH maakt voorspellingen van jouw verbruik en koppelt deze aan de weersvoorspellingen, om energieopslag en -gebruik optimaal te organiseren.
De voordelen van batterijen zijn dus enorm. Niet alleen voor jezelf en je portemonnee, ook voor de maatschappij en onze planeet.
Wil je weten wat de business case van een batterij voor jou is? Stuur ons een berichtje, dan helpen wij je verder.