Hernieuwbare brandstofeenheden omzetten
Foto van Nina van Rijn

Nina van Rijn

Copywriter & Illustrator

HBE’s: een extra verdienmodel voor laadpalen met zonnepanelen

Dat je met zonnepanelen en elektrisch rijden kosten kunt besparen, wist je waarschijnlijk al. Maar ken je Hernieuwbare Brandstofeenheden al? Een manier waarop je extra kunt verdienen met je opgewekte stroom, laadpalen en elektrische auto’s? 

Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) zijn een interessant verdienmodel voor bedrijven die elektrische voertuigen laden, zeker als ze dat met zelf opgewekte duurzame stroom doen. Wat HBE’s zijn en hoe jij er je voordeel mee kunt doen, lees je hier. 

Wat is de functie van Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Hernieuwbare Brandstofeenheden zijn in het leven geroepen om energiegebruik voor wegvervoer te verduurzamen. Vervoer en transport is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot. Om klimaatverandering tegen te gaan hebben zowel Europa als Nederland klimaatdoelstellingen. 

Een onderdeel van het Nederlandse beleid is de Jaarverplichting Hernieuwbare Energie voor Vervoer. Partijen die fossiele brandstoffen leveren voor transport zijn verplicht jaarlijks een steeds groter percentage van hun leveringen te vergroenen. 

Ze kunnen dat doen door bijvoorbeeld biobrandstof bij te mengen. Maar ook door Hernieuwbare Brandstofeenheden te kopen. 

Wat is een Hernieuwbare Brandstofeenheid?

Een HBE is een certificaat dat je als bedrijf verkrijgt als je hernieuwbare energie levert aan wegverkeer. Eén HBE staat gelijk aan één gigajoule duurzame elektriciteit die wordt ingezet voor vervoer. Een gigajoule elektriciteit die lokaal en duurzaam wordt opgewekt en gebruikt levert zelfs drie keer zoveel HBE’s op. 

Bedrijven die fossiele brandstoffen leveren hebben deze HBE’s nodig om aan te tonen dat zij voldoen aan hun verplichting om te vergroenen. Zij kunnen ofwel zelf HBE’s aanmaken door hernieuwbare brandstof in te zetten óf ze overkopen van bedrijven die HBE’s aanmaken maar niet zelf nodig hebben. 

Als je stroom levert aan voertuigen, heb je ook recht op HBE’s, omdat netstroom voor 30% duurzaam is en zelf opgewekte stroom zelfs 100%. Én omdat elektrische voertuigen tot vier keer efficiënter zijn dan voertuigen met een verbrandingsmotor.  

Hoe verdien ik geld met HBE’s?

Als je hernieuwbare energie levert aan wegverkeer, maak je HBE’s aan. Eén HBE per gigajoule (of meer als de geleverde energie lokaal en duurzaam is opgewekt). Je kunt niks met zo’n certificaat, behalve ze doorverkopen aan de partijen die verplicht zijn ze in te kopen: fossiele brandstofproducenten.

Op deze manier verdien je geld met Hernieuwbare Brandstofeenheden. De prijs per HBE fluctueert. Gemiddeld ligt ‘ie rond de €12 per HBE. Onze ervaring is dat je met HBE’s tot €150 per laadpunt per jaar kunt verdienen. 

Zijn HBE’s interessant voor mij?

Het aanmaken van HBE’s is niet voor ieder bedrijf interessant. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. 

  • Verbruik je genoeg energie? In de regel zeggen wij dat HBE’s registreren de moeite waard is als je minstens 200.000 kWh per jaar laadt. Als je de stroom gelijktijdig duurzaam opwekt dan wordt het vanaf 100.000 kWh per jaar al interessant. Vanaf twee elektrische vrachtwagens, 20 auto’s of 40 reguliere laadpunten. wegen de kosten van het registreren van HBE’s op tegen de opbrengsten.
  • Ben jij de eigenaar van de netaansluiting? Om HBE’s te kunnen registreren moet je eigenaar zijn van de netaansluiting waarop je laadpunten zijn aangesloten. Om zelf opgewekte duurzame stroom mee te mogen rekenen moeten je zonnepanelen of windmolen achter dezelfde netaansluiting zitten als de laadpunten.  
  • Goed energiemanagementsysteem? Om aanspraak te maken op HBE’s, moet je een goede backoffice hebben waarin de data van je laadpalen goed wordt bijgehouden.

Hoe start ik met het aanmaken van HBE’s?

Als je genoeg stroom laadt en eigenaar bent van de netaansluiting kan FIMIH een HBE administratie voor je opzetten.  FIMIH kan de volledige administratie en verhandeling voor je verzorgen. Dat bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Registratie bij NEa, de Nederlandse Emissieautoriteit
  • Accurate HBE-administratie
  • Verhandeling van HBE’s op de markt
  • Audit door gecertificeerde partij, op last van de NEa

Denk je dat HBE’s interessant zijn voor jou? Kun je hulp gebruiken bij de registratie? Wil je onderzoeken wat HBE’s doen voor de business case van jouw laadpalen en/of zonnepanelen? We gaan graag aan het rekenen voor jou! 

Contact opnemen: