Energieverbruik verlagen
Foto van Nina van Rijn

Nina van Rijn

Copywriter & Illustrator

In 5 stappen naar een lagere energierekening voor bedrijven

Jarenlang waren energiekosten bijzaak voor de meeste ondernemingen. Anno nu drukken ze flink op de winst. Zelfs faillissementen zijn door snel stijgende energierekeningen geen zeldzaamheid meer. Verloopt jouw vaste energiecontract binnenkort, dan word je waarschijnlijk geconfronteerd met vijf tot tien keer hogere energietarieven.

Gelukkig zijn er mogelijkheden zat om de kosten door stijgende energieprijzen te drukken. In vijf stappen leiden we jou naar een lagere energierekening. 

Stap 1: Evalueer je energieverbruik

Deze tip is misschien een open deur, maar geloof ons: veel ondernemingen slaan deze stap over en laten daardoor kansen liggen. 

Zoek energiebespaarkansen door de volgende zaken te onderzoeken: 

 • Is je gebouw voldoende geïsoleerd of lekt er ergens warmte of koude? Doe deuren dicht, hang gordijnen op en blokkeer tochtwegen.
 • Waar brandt onnodig licht? Doe lichten uit en plaats sensoren en tijdschakelaars.
 • Waar is het te warm of juist te koud? Het kan vast een graadje lager in de winter en een graadje warmer in de zomer. Dus trek je trui aan of juist uit. 
 • Is je klimaatbeheersing afgestemd goed ingeregeld? Als er minder of geen mensen zijn hoeft de luchtbehandeling niet op vol vermogen te draaien. 
 • Heb je verouderde en inefficiënte apparaten en verlichting? Vervang ze door nieuwe energiezuinige alternatieven.

Je kunt een energie-expert inhuren om een grondige audit uit te voeren, maar je kunt het onderzoek ook zelf uitvoeren. Betrek je werknemers hierin. Zij hebben wellicht meer zicht op inefficiënties in energiegebruik op de werkvloer dan jij. 

Stap 2: Neem energiebesparende maatregelen

Als ondernemer ben je verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de energiebesparingsplicht. Op de website van RVO vind je lijsten van de maatregelen die jouw sector moet nemen. 

Voldoe je aan deze wetgeving, dan zul je automatisch binnen vijf jaar kosten besparen. 

Ook voor ondernemers die niet aan de verplichting moeten voldoen, geven de maatregelen interessante opties voor kostenbesparing. Er staan maatregelen op als:

 • Spouwmuren isoleren
 • Snelsluitende deuren of tochtslabben toepassen
 • Tijdschakelaars of aanwezigheidssensoren installeren op verwarming, airco en verlichting
 • Leidingen en ventilatiekanalen isoleren
 • LED-verlichting installeren
 • Daglichtsensoren plaatsen voor binnenverlichting
 • Energiezuinige warmteopwekking installeren
 • Weersvoorspellende regelingen toepassen op verwarmingsinstallaties
 • Anti-condensfolie op koelapparaten aanbrengen

Stap 3: Wek zelf energie op

Alle stroom die je zelf opwekt, hoef je niet in te kopen. Je doet een eenmalige investering in zonnepanelen, betaalt af en toe wat onderhoudskosten en geniet voor de komende 15 tot 20 jaar van gratis stroom. 

Met de hoge energieprijzen én de toegenomen efficiëntie van zonnepanelen is de businesscase voor zonnepanelen nog nooit zo sterk geweest. De gemiddelde terugverdientijd ligt met de huidige prijzen tussen de drie en de vijf jaar. 

Kies voor meer zonnepanelen als je ook ’s winters en op minder zonnige dagen voldoende stroomgebruik wil hebben. Op zonnige dagen heb je dan een overschot. Deze kun je terugleveren aan het net (mits er in jouw regio geen netcongestie is) of opslaan in een batterij voor later gebruik. Zelfs als je op zonnige dagen stroom moet “weggooien” kan dit toch slim zijn om te doen. 

Stap 4: Elektrificeer

Vooral gas is enorm in prijs gestegen. In december 2021 betaalde je €0,89 per kuub gas. Een jaar later was dat gemiddeld €1,82. Het loont vaak om over te stappen van gas op elektrisch. Denk aan een (hybride) warmtepomp of elektrische ovens. 

Ook je wagenpark kun je elektrificeren. Je hebt dan vaak wel extra netcapaciteit nodig, wat vanwege netcongestie in veel delen van het land niet beschikbaar is momenteel. Oplossingen liggen in het direct opladen van je wagens met je eigen zonnepanelen en in slimme sturing van je energieverbruik

Denk aan het uitstellen van het laden van auto’s of het eerder verwarmen van buffervaten van je warmtepomp. Het slimme energiemanagement van FIMIH regelt dit automatisch. 

Heb je daarnaast ook nog een batterij? Dan zorg je dat er nóg meer mogelijk is bij beperkte netcapaciteit. Maar ook zonder batterij kan slimme sturing veel ruimte voor jou creëren. 

Stap 4: Creëer bewustwording

Betrek de hele organisatie bij energiebesparing. Allereerst in de onderzoeksfase. Je werknemers kennen alle hoeken van de organisatie en kunnen helpen bij het ontdekken van inefficiënties. Maak je werknemers daarnaast bewust van de kosten van het onnodig laten draaien van machines, branden van lichten en loeien van de verwarming. 

Je kunt hier ook een spelletje van maken: iedere keer als iemand onnodig lampen laat branden na werktijd, moet diegene trakteren op donuts tijdens de lunchpauze of op een rondje tijdens de vrijdagmiddagborrel. 

Stap 5: Bekijk je energiecontract grondig

Ga je voor een vast of variabel energiecontract? Vaste stroomcontracten zijn momenteel erg duur en worden vaak voor korte termijnen afgegeven. Dit komt omdat energiebedrijven veel risico lopen in een onzekere energiemarkt.

Met een variabel energiecontract neem je dit risico zelf. Bij een variabel contract wijzigt het tarief vaak om de paar maanden. Op sommige momenten zul je goedkoper uit zijn met een variabel contract en op sommige momenten duurder. 

Je kunt ook voor een dynamisch energiecontract gaan. Deze werkt met uurprijzen. Als je zelf stroom opwekt, eventueel een batterij hebt en als je met je apparaten, laadpunten, zonnepanelen en batterij kunt sturen wanneer je wel en niet netstroom afneemt. Zo kun je veel geld besparen en potentieel zelfs geld verdienen. FIMIH vertelt je hier graag meer over. 

Als grootverbruiker kun je gaan voor langetermijn zekerheid en duurzaamheid door de stroom direct te kopen van windmolens en zonneparken. De stroom die je verbruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt betaal je dan tegen de afgesproken prijs. De rest van de stroom moet je dan nog van de markt kopen op basis van de dan geldende uurtarieven. FIMIH verkent graag met jou de mogelijkheden. 

Conclusie: 

Voer een energie-audit uit, neem energiebesparende maatregelen, wek zelf energie op, creëer bewustwording binnen de hele organisatie en onderzoek grondig welk type energiecontract jou het meest oplevert. Zo zorg je ervoor dat stijgende energieprijzen zo min mogelijk negatieve invloed hebben op jouw onderneming. 

Wil je weten welk pakket aan maatregelen – zonnepanelen, batterijen, laadpalen en slim energiemanagement – voor jou de grootste besparing oplevert (en hoeveel)? Geef even een seintje, dan gaan wij voor je aan het rekenen! 

Contact opnemen: