Ruud Kos
Directeur
Let op! Veel ondernemers weten niet dat ze verplicht zijn energie te besparen
Vanaf 2023 zijn ondernemers verplicht hun energiegebruik te verduurzamen. Na rondgang bij onze klanten, realiseren we ons dat veel ondernemers hier niet van op de hoogte zijn. Draag je steentje bij aan de energietransitie en voorkom boetes (of zelfs sluiting) door je aan de energiebesparingsplicht te houden.
In dit artikel leggen we uit wat de energiebesparingsplicht inhoudt, wat het idee achter de plicht is, voor wie de plicht geldt en wat je moet doen.
Waarom is de energiebesparingsplicht in het leven geroepen?
De overheid zet vol in op energiebesparing. Want we moeten niet alleen groener, we moeten ook zuiniger. In 2030 willen de EU-lidstaten 9% minder energie verbruiken dan nu wordt ingeschat voor 2030. Bovendien wil Nederland vóór 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dat vergt maatregelen.
Wat is de energiebesparingsplicht?
De energiebesparingsplicht dwingt bedrijven om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar nu te nemen. Als je een kantoorpand hebt, dan moet je ook aan je energielabel werken.
‘Plicht’ klinkt misschien wat vervelend, want eigenlijk is de regeling ook een ‘kans’: het gaat om maatregelen met een korte terugverdientijd, dus het is in je eigen bedrijfsbelang ze uit te voeren.
Voor wie geldt de energiebesparingsplicht?
Gebruik je als bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar of minstens 25.000 m3 gas? Dan geldt de energiebesparingsplicht voor jou. Ter vergelijking: dit energiegebruik staat gelijk aan het verbruik van ongeveer twintig Nederlandse huishoudens. Ook als je een kantoorpand van minimaal 100 vierkante meter hebt en je hebt nog geen energielabel C, moet je aan de bak.
Wat moet ik als ondernemer doen?
Heb je een kantoorpand zonder energielabel C, dan is het hoog tijd om je verduurzaming te gaan plannen. Als de omgevingsdienst – die verantwoordelijk is voor handhaving van de energiebesparingsplicht – op de stoep staat en je kunt aantonen dat je je renovatie aan het plannen bent, zul je waarschijnlijk eerst een waarschuwing krijgen.
Val je (ook) onder de energiebesparingsplicht? Dan moet je ook in actie komen. Welke maatregelen je moet treffen verschilt per bedrijfstak. Op de website van RVO staat voor 19 bedrijfstakken een lijst met daarop welke maatregelen ze moeten nemen: de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML).
Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen extra maatregelen te treffen met een langere terugverdientijd dan vijf jaar. Kies je ervoor je niet aan de lijst erkende maatregelen te houden, dan is het aan de omgevingsdienst om te bepalen of je alsnog aan de plicht voldoet.
Wil je weten welke besparingen jou het meest kunnen opleveren? Schakel dan een energieadviseur in.
Je hebt als ondernemer ook een informatieplicht. Iedere vier jaar moet je doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dat doe je hierzo.
Hoe wordt er gehandhaafd?
De handhaving is de verantwoordelijkheid van omgevingsdiensten: organisaties die de taken van gemeenten en provincies uitvoeren op het gebied van milieu. Het kabinet heeft hier extra geld voor vrijgemaakt.
Kantoorpanden die geen energielabel C hebben, mogen niet meer gebruikt worden. Doe je dat toch? Dan riskeer je een boete tot €81.000.
Meer weten over handhaving? Bekijk de website van Infomil.
Zijn er subsidies?
Ja hoor, gelukkig zijn er financiële regelingen waarvan je als ondernemer gebruik kan maken. Ondanks het feit dat je maatregelen implementeert met een prima terugverdientijd.
- Je krijgt 80% van de advies- en ondersteunkosten terug – bijvoorbeeld als je een energieadviseur inschakelt – met een maximum van €2.500. Je kunt hiervoor terecht bij de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
- Voor sommige maatregelen kom je in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Je mag dan tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je winst. De voorwaarden vind je op de website van RVO.
- Ook kun je gebruikmaken van de Borgstelling MKB-Kredieten Groen. De overheid staat garant voor een lening, waardoor je deze vaak makkelijker en goedkoper kunt krijgen.