Laden op de zon
Foto van Nina van Rijn

Nina van Rijn

Freelance Copywriter & Illustrator

Optimaliseer jouw laadoplossing met zonne-energie

Ooit waren daken de meest waardeloze vierkante meters van een gebouw. Allang niet meer! Hoewel we de groene daken die we steeds vaker zien prachtig vinden, zijn wij persoonlijk nog meer fan van zwarte daken: bedekt met zonnepanelen.

En al helemaal als je één of meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen hebt. Thuis of op werk. Want direct je eigen groene energie gebruiken is aardig goed voor je portemonnee en voor de planeet. Wij vertellen je hoe die kostenbesparing en milieuwinst precies werken en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

Laten we beginnen bij de basis:

Wat is zonne-energie eigenlijk? 

De mens gebruikt al duizenden jaren natuurlijke energie. Stromend water, zonnewarmte en wind vooral. Zo werkten we samen met de natuur en waren we van haar afhankelijk. Met een zonnepaneel ga je weer met de natuur samenwerken zoals we dat vroeger deden. 

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die meestal van het materiaal silicium zijn gemaakt. In dit materiaal ontstaat spanning als er zonlicht op schijnt. Oók als het bewolkt is. Er ontstaat elektrische stroom (gelijkstroom of DC) tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading onder de cel. Een omvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom (AC), waar de meeste laadpalen mee werken en waar alle apparaten in je huis of gebouw op werken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn elektrische auto(‘s)?

Je kunt de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt vrij makkelijk zelf berekenen. Stel je rijdt 25.000 kilometer per jaar – de gemiddelde afstand voor een zakelijke auto – in een Tesla Model 3. Deze verbruikt 18,1 kwh per 100 kilometer. Dus je hebt per jaar 18,1 kwh / 100 kilometer * 25.000 kilometer = 4.525 kwh nodig. 

Gemiddeld levert een zonnepaneel 300 kwh per jaar. Je hebt dus 4.525 kwh / 300 kwh = 15 zonnepanelen nodig. 

Maar investeren in zonnepanelen is ook al waardevol zonder dat je je volledige auto ermee kunt volladen. Hoe waardevol? Dat bespreken we hieronder.

Hoeveel bespaar ik door elektrisch te laden met zonnepanelen?

Ten eerste bespaar je een hoop CO2. Maar je wil natuurlijk weten hoeveel geld het daarnaast bespaart, he? Ook dat is vrij eenvoudig te berekenen. 

Je neemt de huidige energieprijs en vermenigvuldigt die met het aantal gereden kilometers. Dus bijvoorbeeld €0,45 euro per kwh * 4.525 kwh = een besparing van €2.036 per jaar. 

Hier moet je natuurlijk de aanschaf van je zonnepanelen vanaf trekken. Maar die verdien je met zo’n hoge besparing binnen drie jaar terug. FIMIH helpt je bij het aanvragen van subsidies, waardoor je kostenbesparing nóg hoger uitvalt. 

En de CO2-besparing dan?

Nog even over die CO2. Als we uitgaan dat je de gemiddelde Nederlandse energiemix zou hebben gebruikt voor je elektrische auto als je geen zonnepanelen had, dan bespaar je 0,427 kg CO2 per kwh * 4525 kwh = 1.932 kg CO2 per jaar. Dit is niet de besparing van elektrisch versus fossiel rijden. Dit is de besparing van elektrisch laden met het net versus met je eigen zonne-energie! 

Hier moet je eigenlijk ook de milieubelasting van het produceren van je zonnepanelen vanaf trekken. Die ligt op 320 kg CO2 per paneel. Heb je 15 panelen, dan is de uitstoot 4.800 kg CO2. Dus ook dit heb je binnen een paar jaar ‘terugverdiend’. 

Kan ik de laadpalen inschakelen zodra de zon schijnt?

Hoe slimmer je je auto(‘s) laadt, hoe groter je geld- en milieubesparing. Want als je je zonne-energie zelf gebruikt, levert iedere kwh je meer op dan wanneer je het terug zou leveren aan het net. 

Bij FIMIH maken we gebruik van dynamic load balancing. We meten continue de productie van zonne-energie en het verbruik van alle apparaten in jouw huis of gebouw. Die apparaten krijgen ‘eerste prioriteit’: je wil natuurlijk niet dat alle computers of belangrijke machines uitvallen omdat iemand buiten z’n autootje aan de laadpaal hangt.

Vervolgens wordt de overgebleven capaciteit over alle ingeplugde auto’s verdeeld. Auto’s die snel weer de weg op moeten, zijn als eerste vol. Is er even weinig zon en zijn er geen auto’s die snel volgeladen moeten zijn? Dan wordt het laden automatisch uitgesteld totdat de wolken voor de zon zijn weggedreven. 

Ook batterijen kunnen helpen dit spelletje te optimaliseren. Daarover vertellen we in een later artikel meer. Maar ook je elektrische auto(‘s) zelf kunnen fungeren als batterij en zodoende jouw (zakelijke) energiemanagementsysteem optimaliseren. Hoe dat precies werkt leggen we je uit in dit artikel over vehicle-to-grid.

Wil je weten hoe we door middel van zonnepanelen jouw laadoplossing kunnen optimaliseren? Plan een gesprek in! 

Plan vrijblijvend een gesprek in: