Laadpalen aanbieden als vastgoedeigenaar
Foto van Ruud Kos

Ruud Kos

Ondernemer in de energietransitie

Optimaliseer uw laadinfrastructuur: waarom verhuurders grip moeten nemen

Veel vastgoedeigenaren en beheerders leggen de verantwoordelijkheid voor laadpunten vaak bij hun huurders. Dit leidt tot problemen zoals een gebrek aan beschikbare netcapaciteit en hoge installatiekosten voor latere huurders.   We zien vaak een ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-scenario. De eerste huurders kunnen zonder grote aanpassingen in de meterkast en tegen lage kosten laadpunten realiseren. Latere huurders worden echter geconfronteerd met een gebrek aan beschikbare netcapaciteit en hoge installatiekosten voor het uitbreiden van de verdeelkast. Vaak worden stroomkosten niet volledig verrekend, waardoor energiebelasting en netwerkkosten ongemerkt verdwijnen in de servicekosten en dus voor rekening komen van andere huurders. Dit ‘ieder voor zich model’ vereist meer laadplekken dan wanneer laadplekken worden gedeeld, wat leidt tot aanzienlijk hogere totale kosten. Door laadpunten te delen, kunnen meer gebruikers worden gefaciliteerd met minder laadpunten.   Drie redenen waarom verhuurders grip moeten krijgen op laadinfrastructuur:
  1. Vastgoedwaarde: Goed werkende laadpunten zijn cruciaal nu huurders hun wagenpark elektrificeren. Dit heeft invloed op de waarde en de marktwaarde van vastgoed.
  2. Toekomstbestendigheid: Om nu en in de toekomst aan de laadbehoeften van huurders te voldoen, moet de laadinfrastructuur schaalbaar zijn en vanuit één backoffice worden aangestuurd, met dynamische load balancing en voorbereiding op groei.
  3. Exploitatiewaarde: Als eigenaar van de laadpunten kun je rendement maken op je investering door huurders per geladen kWh te laten betalen. Door laadplekken voor alle huurders toegankelijk te maken, verhoog je de bezettingsgraad en optimaliseer je de business case.
FIMIH Energy Solutions ontwikkelt, realiseert en beheert toekomstbestendige laadinfrastructuur op maat voor elke situatie. Bent u verhuurder of beheerder en wilt u grip op uw laadinfrastructuur? Bent u huurder en wilt u dat uw verhuurder grip krijgt op de laadinfrastructuur? Neem contact op: sales@fimih.com / 075 207 3019. Informeer ook naar financieringsmogelijkheden.

Contact opnemen: