Vehicle to home
Foto van Nina van Rijn

Nina van Rijn

Freelance Copywriter & Illustrator

Vehicle-to-home en vehicle-to-grid: de elektrische auto als powerbank

Door onze collectieve zoektocht naar schonere energie ontstaat er steeds meer disbalans tussen de productie van energie en de vraag ernaar. Bijvoorbeeld: hoewel overdag de zon schijnt en er dus veel zonne-energie wordt geproduceerd, gebruiken we aan de randen van de dag de meeste energie. 

Op grote schaal zorgt dit voor overbelaste elektriciteitsnetten. Maar ook op kleine schaal is dit zonde. Want als je als bedrijf of huishouden energie produceert, wil je het ook zoveel mogelijk gebruiken. Gelukkig komt het superheldenduo V2H en V2G eraan (en zijn ze op kleine schaal al beschikbaar)! In dit artikel leggen we uit wat vehicle-to-home en vehicle-to-grid zijn, wat deze technologieën voor jou of voor je bedrijf kunnen betekenen en wanneer ze de markt zullen bestormen. 

Wat is Vehicle to Home?

Vehicle to home, vaak afgekort als V2H, is het gebruik van de accu van een elektrische auto om je huis of bedrijfspand van stroom te voorzien. Dat klinkt als super voor de hand liggend om te doen toch? Want als de wind gaat liggen of de zon achter de wolken verdwijnt, gaan onze gas- en kolencentrales aan om in onze stroomvraag te voorzien. Terwijl op onze parkeerplek een batterij op wielen staat die de eerder geproduceerde schone energie heeft opgeslagen. Die gebruik je veel liever dan grijze energie! 

Wat is Vehicle to Grid? 

Met vehicle-to-grid kun je de opgeslagen energie uit je elektrische auto terugleveren aan het net. V2G maakt gebruik van ‘slim laden software’ of ‘dynamic load balancing’. Dit betekent dat ingeplugde auto’s gaan opladen zodra de stroomvraag laag is en de duurzame stroomproductie hoog (bijvoorbeeld als het waait en de zon schijnt) en juist weer stroom teruggeven aan het net als de vraag hoog is maar de productie laag. Zo worden de ergste pieken en dalen afgevlakt en wordt het elektriciteitsnet ontlast.

Want als energie wel wordt geproduceerd maar niet gebruikt of opgeslagen, dan wordt het verspild. Hoe zonde is dat? 

Wat zijn de voordelen van V2H en V2G?

Met V2H en V2G help je enerzijds de energietransitie, maar anderzijds help je ook jezelf. Namelijk, als je zelf energie produceert en deze teruglevert aan het net, dan krijg je minder geld per kwh dan wanneer je deze energie zelf zou gebruiken. 

Daarnaast helpen V2H en V2G als je beperkte netcapaciteit hebt. Je geeft het energiesysteem van je gebouw als het ware een upgrade, zonder dat daar zware investeringen voor nodig zijn. Want als je gebouw tijdelijk veel energie vraagt, dan hoef je deze energie niet uit het net te halen, maar kun je deze uit geparkeerde auto’s halen. 

Zorgen V2H en V2G voor een lege accu?

Met de ‘slim laden software’ die we bij FIMIH hebben, voorkomen we dat auto’s een lege accu hebben wanneer de eigenaar de auto nodig heeft. In onze software applicatie kun je aangeven welke auto’s wanneer opgeladen moeten zijn, en hoeveel energie er nodig is. De capaciteit die overblijft, zou eventueel via vehicle to home richting het gebouw, of via vehicle to grid richting het net gestuurd kunnen worden. 

Stel een werknemer gaat om 17 uur naar huis. Ze heeft 40% batterij nodig voor haar rit. ’s Middags is er veel schone energie beschikbaar (bijvoorbeeld van je eigen zonnepanelen of op het net). De auto laadt op tot bijvoorbeeld 80%. Het wordt bewolkt en de schone energieproductie neemt af. Je gebouw krijgt via V2H energie uit deze auto. Om 17 uur heeft de werknemer nog altijd 50% batterij over en kan dus met een gerust hart naar huis rijden. 

Bestaan V2H en V2G al in de praktijk?

De technologie bestaat. Maar V2H en V2G zijn nog niet echt mainstream. Om V2H en V2G te laten werken zijn er namelijk elektrische voertuigen nodig die de technologie ondersteunen. Nissan rent hierin voorop en ook Volkswagen, Tesla en Mitsubishi doen hun best om V2G te versnellen. Het is dus een kwestie van tijd. 

Daarnaast vereist vehicle to grid dat auto’s en laadpalen met elkaar communiceren. Er worden momenteel protocollen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat dit soepeltjes verloopt. 

Qua hardware zijn de AC-laadpunten van FIMIH helemaal klaar voor vehicle to home en vehicle to grid. Zodra de communicatieprotocollen helemaal af zijn, kunnen we de software van de laadpalen updaten en is V2G mogelijk.  

Wil je meer weten over het optimaliseren van jouw energiesysteem, bijvoorbeeld aan de hand van vehicle to grid? Wil je laadpalen of zonne-energie? Of ben je benieuwd wat er mogelijk is zonder je netcapaciteit uit te hoeven breiden? Neem dan contact met ons op. 

Contact opnemen: