Nina van Rijn
Freelance Copywriter & Illustrator
Wat is dynamic load balancing voor laadpalen en waarom heb je het nodig?
Steeds meer werknemers komen met een elektrische auto naar werk. En steeds meer bedrijven hebben zelf een groeiend elektrisch wagenpark. Dan moet je tegelijkertijd ook investeren in laadpalen. En daar stuiten veel bedrijven op problemen: want voor (extra) laadpalen is een zwaardere netaansluiting nodig. En die is duur of simpelweg niet beschikbaar omdat ons net overbelast is.
Maar niet getreurd! Want onze oplossing, dynamic load balancing voor laadpalen, is hier. Wil je weten hoe dynamic load balancing werkt? Ben je benieuwd hoe je je laadcapaciteit kunt vergroten zonder te hoeven investeren in een zwaardere netaansluiting? En wil je weten hoeveel voertuigen je met je huidige netaansluiting kunt opladen? Lees dan verder.
Wat is dynamic load balancing?
Dynamic load balancing. Klinkt spannend he? Is het eigenlijk ook. Het is namelijk onze magische goocheltruc om alle potentie uit je huidige netaansluiting te benutten.
Dynamic load balancing is een methode om bij het opladen van elektrische auto’s en andere voertuigen de beschikbare netcapaciteit zo optimaal mogelijk te benutten. Zo voorkom je overbelasting en stroomuitval.
Iedere seconde meten we hoeveel stroom er wordt gevraagd door alle elektrische apparatuur in jouw gebouw. De overige beschikbare stroom wordt op een slimme manier over de op laadpalen aangesloten voertuigen verdeeld.
Vooral wanneer veel 1-fase auto’s (dat zijn vaan plug-in hybride auto’s) tegelijk aansluiten is dynamic load balancing een goede keus. Er moet namelijk meer elektriciteit door één ‘kabeltje’ dan bij een 3-faseaansluiting. Daardoor is de kans op overbelasting groter.
Hoe werkt dynamic load balancing voor laadpalen?
Als je gebruik wil maken van dynamic load balancing, dan is het belangrijk dat je laadpaal deze functionaliteit ondersteunt. Daarnaast moet er een systeem in werking zijn dat zowel de energievraag van je gebouw als van je laadpalen meet en de stroomtoevoer hierop aanpast.
De laadpalen en systemen van FIMIH maken dit mogelijk
Waarom heb ik dynamic load balancing nodig?
Elektrische auto’s vragen enorm veel stroom. Op dagen dat er weinig voertuigen aan de kabel hangen of er weinig elektronische apparaten aan staan, levert dat geen problemen. Maar als er verschillende voertuigen tegelijkertijd op volle kracht stroom vragen én iemand op kantoor besluit de waterkoker aan te zetten, ligt overbelasting op de loer.
Oké, dat van die waterkoker is een lichte overdrijving. Maar het punt is duidelijk. Door dynamic load balancing toe te passen voorkom je ten eerste dat belangrijke apparaten afslaan.
Ten tweede, kun je meer auto’s laden met dezelfde aansluiting. Uit onze ervaring blijkt dat je tot wel drie keer meer laadpalen kunt installeren (en elektrische auto’s kunt aansluiten) als je dynamic load balancing toepast.
En ten derde helpt dynamic load balancing je tegen lagere kosten te laden door optimaal van energieprijsfluctuaties gebruik te maken en duurzamer te laden op je eigen zonnestroom. Drie vliegen in één klap dus. Dit wordt natuurlijk alleen nog maar relevanter als je elektrische wagenpark uitbreidt.
Hoe beïnvloedt dynamic load balancing de laadsnelheid?
Dynamic load balancing zorgt ervoor dat je een prioritering kunt aanbrengen in de laadsnelheid van verschillende auto’s. Is er een voertuig dat over een uur weer de weg op moet? Dan krijgt deze prioriteit. De auto die pas na afloop van de kantoordag weer vertrekt, hoeft pas om 17 uur een volle accu te hebben en wordt dus langzamer – met een lager vermogen – opgeladen.
Is er meer energie beschikbaar – bijvoorbeeld omdat een energievretend apparaat uitstaat of omdat je zonnepanelen hebt en de zon schijnt – dan zal het laadvermogen van alle auto’s omhooggaan. Dynamic load balancing treedt namelijk alleen in werking wanneer dat nodig is. Dus tijdens piekuren in energiegebruik.
Zo is iedere auto op het gewenste moment volgeladen zonder dat je extra netcapaciteit nodig hebt. Sommige auto’s zullen er wat langer over doen om een volle accu te krijgen, maar zeg nou zelf: werknemers die acht uur op locatie zijn hebben geen volle batterij nodig binnen een halfuur toch?
Wat wordt er van mij verwacht om dynamic load balancing goed te laten werken?
Om dynamic load balancing soepel te laten verlopen, moet je in onze mobiele app instellen welke auto’s voorrang moeten krijgen met opladen. Onze laadpalen herkennen de auto wanneer deze aan de laadpaal wordt gehangen en zullen direct de stroomtoevoer naar alle palen aanpassen, zodat iedere auto op het gewenste tijdstip volgeladen is.
Hoeveel vermogen en hoeveel laadpalen heb ik nodig?
Er zijn verschillende factoren die samen bepalen hoeveel aansluitvermogen en hoeveel laadpalen je nodig hebt. Natuurlijk speelt het aantal elektrische voertuigen een rol. Het dagelijks aantal te rijden kilometers beïnvloedt jouw ideale laadoplossing ook, evenals in hoeverre medewerkers hun auto deels thuis opladen.
Met onze laadpalencalculator krijg je een eerste inschatting van het benodigde vermogen en de hoeveelheid laadpalen die je nodig hebt. De laadpalencalculator vind je via onderstaande knop.
Wil je een gedetailleerde inschatting en wil je weten wat zonnepanelen en batterijen voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende inventarisatie.